Сарказмът е доста труден за предаване осредством текст – но

...
 Сарказмът е доста труден за предаване осредством текст – но
Коментари Харесай

Най-накрая: Създадоха компютърен алгоритъм за откриване на сарказъм

 Сарказмът е много сложен за предаване осредством текст – само че за всеобщо благополучие в този момент откриватели се пробваха да разработят нов логаритъм за по-доброто му разкриване.

Дори в персонален проект някои саркастични вербални изявления могат да бъдат сложни за хващане. Това е по този начин, тъй като сарказмът се употребява, с цел да се съобщи нещо друго от дословното значение на изречението – даже в множеството случаи смисълът на саркастичното изявление е в действителност противопоставен на казаното.

Ако на нас, хората, ни е мъчно постоянно да откриваме сарказма или иронията, то за компютрите е още по-трудно. Фините промени в тона, които я предават, объркват компютърните логаритми, което лимитира виртуалните асистенти и другите принадлежности за разбор на наличие.

Екип от откриватели обаче съумя да създаде мултимодален логаритъм, който в действителност е кадърен да разпознае иронията и сакразма ни. Това бе реализирано като логаритъмът е подготвен на голям брой аудиозаписи като се обръща внимание на редица аспекти от всеки запис. Обикновено сходни логаритми разчитат на един-единствен параметър, с цел да получат своите резултати, което е главната причина те постоянно да са незадоволителни. За да преодолеят това, откривателите употребяват два допълващи се метода – различаване на страсти благодарение на аудиозаписи и разбор на настроенията, който разчита на текст. Заедно тези подходи обезпечават много по-пълна картинка какво е желал да каже създателят.

„ Извлякохме акустични параметри като височина на тона, скорост на говорене и сила от речта, след което използвахме автоматизирано различаване на речта, с цел да я транскрибираме в текст за разбор на настроенията “, споделя в изказване Сиюан Гао от Лабораторията за технологии на речта в университета в Гронинген, кампус Фрислан.

„ След това приписахме емотикони на всеки сегмент от речта, които отразяват прочувственото му наличие. Чрез консолидираното на тези мултимодални сигнали в логаритъм за машинно образование нашият метод употребява комбинираните преимущества на вокалната и текстовата информация дружно с емотиконите за повсеместен разбор. “

Може би си мислите „ да, това е доста потребно “ (сарказъм…), само че екипът има вяра, че логаритъмът има стойност оттатък елементарното идентифициране на остроумия.

„ Разработването на технология за различаване на жлъч може да бъде от изгода за други проучвателен области, които употребяват разбор на настроенията и различаване на страсти “, прибавя Гао. „ Традиционно анализът на настроенията се концентрира основно върху текст и е създаден за приложения като разкриване на тирада на омразата онлайн и изследване на мнението на клиентите. Разпознаването на страсти въз основа на тирада може да се приложи в опазването на здравето. “

Гао и останалите членове на екипа са уверени, че техният логаритъм ще се показа добре, само че към този момент изследват способи за неговото възстановяване.

„ Съществуват редица изрази и жестове, които хората употребяват, с цел да подчертаят саркастичните детайли в речта “, споделя Гао. „ Те би трябвало да бъдат по-добре интегрирани в нашия план. Освен това бихме желали да включим повече езици и да възприемем още по-комплексни техники за различаване на жлъч. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР